Horeca

O projekcie

Projekt pn. Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności” w ramach programu Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) Inwestycja A1.2.1. skierowany jest do mikro, małych i średnich przedsiębiorstw (czyli nie dotyczy dużych przedsiębiorstw), które prowadziły i prowadzą przeważającą działalność gospodarczą określoną odpowiednim kodem PKD, potwierdzoną wpisem do właściwego rejestru w jednej z branż: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa) ale także turystyka i kultura.

 

Cel inwestycji

Celem Inwestycji jest wsparcie przedsięwzięć MŚP mających na celu rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), ale także turystyka i  kultura, czyli w sektorach najbardziej dotkniętych pandemią COVID19 w Polsce.

 

Jak i kiedy składać wniosek o dofinansowanie ?

Wniosek o dofinansowanie projektu należy złożyć za pośrednictwem Lokalnego Systemu Informatycznego ​​https://lsi.parp.gov.pl/auth  dostępnego na stronie internetowej PARP oraz stronach internetowych Operatorów regionalnych w terminie: od 06.05.2024 r. do 05.06.2024 r. do godz. 16.00.

 

Operatorzy programu

Dotacje będą udzielane przez operatorów działających na terenie 5 regionów Polski:

Region 1 – Pomorze i Kujawy

Województwa: kujawsko-pomorskie, pomorskie, zachodniopomorskie,

Region 2 – Mazowsze, Podlasie, Warmia i Mazury

Województwa: mazowieckie, podlaskie, warmińsko-mazurskie,

Region 3 – Małopolska, Lubelskie, Podkarpacie, Świętokrzyskie

Województwa: lubelskie, małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie,

Region 4 – Łódzkie, Opolskie, Śląskie

Województwa: łódzkie, opolskie, śląskie,

Region 5 – Wielkopolska, Lubuskie, Dolny Śląsk

Województwa: dolnośląskie, lubuskie, wielkopolskie.

Operatorzy przeprowadzą nabór przedsięwzięć MŚP do inwestycji oraz zajmą się ich realizacją i rozliczeniem. Ponadto są zobowiązani do zapewnienia stabilnego i wystarczającego źródła finansowania, które zagwarantuje ciągłość działania firmy przez cały okres realizacji przedsięwzięcia.

 

Dla kogo przeznaczona jest dotacja?

Program skierowany do MŚP, które spełniają łącznie następujące warunki:

  1. prowadzą działalność gospodarczą w sektorach: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka, kultura na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w województwie, w którym zgłaszają lokalizację realizacji przedsięwzięcia MŚP,

 

  1. w latach 2020 lub 2021 odnotowały spadek obrotów* w wysokości co najmniej 30%, liczonych rok do roku.

* spadek obrotów należy rozumieć jako spadek przychodów ze sprzedaży towarów, produktów lub usług w ujęciu wartościowym obliczany jako stosunek łącznych obrotów zamkniętego roku obrotowego 2020 lub 2021 w porównaniu do łącznych obrotów z poprzedniego zamkniętego roku obrotowego odpowiednio 2019 lub 2020,

  1. w dniu 31.12.2019 r. lub 2 najpóźniej od 20.03.2020 r. oraz w dniu złożenia wniosku posiadały kody PKD wymienione niżej.

 

Kody PKD które uprawniają do otrzymania pomocy w ramach naboru:

55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania
55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania
55.30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe
56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne
56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne
56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)
56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna
56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów
59.14.Z Działalność związana z projekcją filmów
77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego
77.34.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego
77.35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego
79.11.A Działalność agentów turystycznych
79.11.B Działalność pośredników turystycznych
79.12.Z Działalność organizatorów turystyki
79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej
79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana
82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów
85.51.Z Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych
91.02.Z Działalność muzeów,

91.03.Z. Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych
91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody
96.04.Z Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej

 

Na co można przeznaczyć środki?

Wsparcie w ramach programu będzie przeznaczone na unowocześnienie lub dywersyfikację prowadzonej działalności, w tym:

  1. INWESTYCJE w bazę usługową lub produkcyjną, w tym np. roboty budowlane, budowa nowych linii produkcyjnych, zakup maszyn i urządzeń, niezbędnych do wprowadzenia nowych produktów/usług, inwestycje związane z zieloną transformacją (OZE), również działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych
  2. SZKOLENIA czyli na podnoszenie kwalifikacji pracowników, w tym np. szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników, lub
  3. ROZWÓJ usługi rozwojowe na rzecz wspieranych MŚP, w tym np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych.

Przykładowe działania:

 

Wsparcie przedsięwzięć obejmuje zatem bardzo szeroki zakres, co jest niespotykaną od dawna szansą dla przedsiębiorstw z branży HoReCa.

 

Ile może wynieść wsparcie?

Maks. poziom dofinansowania: 90%

Minimalna wartość dofinansowania: 50 tys. PLN

Maksymalna wartość dofinansowania: 540 tys. PLN

Dotacja w ramach pomocy de minimis:

 

Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych obejmujących kwotę wsparcia i wkład własny wynosi 600 tys. zł (słownie: sześćset tysięcy złotych). Kwota wsparcia na jedno przedsięwzięcie MŚP wynosi: -minimalna: 50 tys. zł (słownie: pięćdziesiąt tysięcy złotych), -maksymalna: 540 tys. zł (słownie: pięćset czterdzieści tysięcy złotych). MŚP jest zobowiązane do zapewnienia co najmniej 10% udziału w wydatkach kwalifikowalnych. MŚP otrzymuje wsparcie na podstawie zatwierdzonego przez Operatora wniosku o płatność w formie refundacji części poniesionych wydatków kwalifikowalnych do wysokości poziomu wsparcia przedsięwzięcia MŚP określonego w umowie o objęcie przedsięwzięcia MŚP wsparciem, który nie może być wyższy niż 90% kwoty wydatków kwalifikowalnych.

 

Okres realizacji przedsięwzięcia

Realizacja projektu może rozpocząć się już po złożeniu wniosku, trwa 12 miesięcy, lecz musi się zakończyć do 31 stycznia 2026 r.

 

Skontaktuj się z nami, aby dowiedzieć się więcej i rozpocząć współpracę w celu uzyskania dotacji unijnej dla Twojego przedsiębiorstwa. Razem pozyskamy dotację dla Twojej firmy!

 

Dowiedz się więcej na oficjalnej stronie programu Horeca

back to top